Barcelona rotor_planiariae2

Published on noviembre 2nd, 2012 | by isaparici

2

Cultura als buits urbans, ahir i avui

Ara que tot just s’obre la fase de presentació de projectes comunitaris per als solars del Pla Buits de l’Ajuntament de Barcelona, ens permetem recordar una iniciativa cultural independent que va ocupar un solar emblemàtic del Poblenou: el que havia de ser el Parc Central del Poblenou.

Parc Central Park (2004)

Les cases i tallers que ocupaven l’espai de l’actual Parc van ser enderrocades entre 2001, quan va tancar el bar La Curva, i 2003. En aquell moment va néixer un solar que quedaria buit durant mesos donada la lentitut amb què avançava el projecte del Parc. Al maig de 2004, els col.lectius RoToR, city mine(d) i context impulsaren la recuperació de l’espai per obrir-lo a la col.lectivitat.Van comptar amb el suport de l’Associació de Veïns, la Coordinadora contra el 22@, Arquitectes sense fronteres i altres col.lectius implicats en el moviment crític amb el pla 22@.

El 29 de maig va començar la construcció del parc: neteja del recinte, col.locació del mobiliari fet amb materials reciclats, inici de l’hort urbà. El dia 30 estava preparada una festa d’inauguració que va ser abortada pels antidisturbis perquè, segons el conseller de districte, van confondre els veïns amb els promotors de festes rave.

ParcCP_verbenaEn el parc es va dur a terme una revetlla de Sant Joan (juny) o un cicle de cinema a l’aire lliure (setembre). La zona tenia cobertura wifi gràcies al col.lectiu riereta. El 10 de juliol els col.lectius de Parc Central Parc van difondre el projecte des d’una carpa a la Rambla del Poblenou, en un intent que el nou espai fos concebut de la manera més participativa possible. Pocs mesos després es va posar fi a la ocupació veïnal del ParcCentral Park. La memòria del lloc va quedar fixada en un fanzine i a l’exposició “Park Attaks!” (COAC, febrer 2005), on es mostraven experiències subversives d’ús i creació d’espai públic com el Forat de la Vergonya o les accions de Santiago Cirugeda.

Pla Buits (2012)

El Pla impulsat per l’Ajuntament de Barcelona ha seleccionat 20 solars municipals per cedir-los a entitats sense afany de lucre. En ells s’hi podran realitzar activitats culturals, lúdiques, esportives o comunitàries. La cessió és per un lapse de temps entre 1 i 3 anys, i seran les associacions gestores qui hauran de realitzar les inversions per adequar els solars. La provisionalitat i la despesa obligada han aixecat crítiques entre els col.lectius de base social interessats en la convocatòria.

És el Pla Buits la millor manera de canalitzar les ambicions veïnals de recuperació de solars en desús? Cal llegir-lo com a inici d’una política d’obertura a la gestió col.lectiva d’alguns espais de la ciutat o serà només un miratge de la crisi que desapareixerà quan les plusvàlues del sòl s’enfilin de nou?

Tags: , , ,


About the Author2 Responses to Cultura als buits urbans, ahir i avui

 1. Marc Nebot says:

  Em sembla genial que vagin agafant força aquesta mena d’iniciatives però no puc evitar pensar que cedir 20 solars no mostra una voluntat de canvi sinó una via d’acallar boques a l’expectativa que la situació econòmica pugui recuperar el ritme insostenible que portava fins ara.

  Com pot ser que encara no haguem entès que no estem vivint una crisi de la forma de la que ens hem de recuperar amb més o menys flexibilitat? Es tracta d’una crisi de l’essència, una crisi dels fonaments que comporta un canvi de paradigma, un canvi que fa obsoletes les lleis del passat i que obliga a redactar-ne de noves, amb nous estris.

  Entenc que tot plegat és un canvi que, com implica a tots els engranatges d’un sistema maquiavèl•licament ensamblat, no es pot produïr d’un dia per l’altre. El que no puc entendre de cap de les maneres és com, havent començat a estudiar la carrera d’Arquitectura al 2005, havent viscut l’esclat d’aquesta crisi en els meus nassos d’estudiant, no he sentit a parlar de participació ciutadana o de projectes sensibles al context socioeconòmic fins que no m’he allunyat de les aules. El que tampoc entenc és que s’intentin solucionar problemes del segle XXI amb polítiques del segle XX.

  L’urbanisme té molt a dir en totes les transformacions socials que estan per esdevenir i per això penso que aquestes propostes tenen molt d’interès en el marc de les associacions de veïns o comunitats ecologistes, però no podem cometre l’error de colonitzar aquests nous espais d’oportunitat amb les regles del passat. Nous espais, noves necessitats, noves normes.

  Dit això, jo confio en que tot això no és un miratge, però no perquè no hi hagi la voluntat política de que així sigui, sinó perquè la sorra d’aquest desert és real i haurem d’aprendre a conviure-hi si volem crear oasis reals entre tots.

  • isaparici says:

   En efecte, cal repensar el paradigma íntegrament. El Pla de Buits sembla maquillatge quan en realitat s’hauria d’abordar:
   - què fer en els solars
   - quan (fins la propera bombolla?)
   - quins actors estarien implicats (la propietat del sòl, col.lectius de gestió, etc.)
   - i més important, què fer per tal que no tornem a sembrar la ciutat de descampats que no aporten vida als carrers

   El post intentava demostrar que la pròpia ciutatdania ja va ocupar aquests espais de manera independent i creativa per fer coses (cultura, en aquest cas) sense l’ajuda de cap administració. No estan inventant res. És mése, quan s’institucionalitzen alguns processos es corren riscos. Són necessàries noves normes, com proposes.

   Des d’altres disciplines, per exemple l’antropologia o la gestió cultural, portem temps demanem pendre part en la gestió urbanística. La interdisciplinarietat es queda en discursos però els equips formats de diferents professionals no han acabat d’arrelar. No m’estranya, doncs, les crítiques al sistema d’estudis. Esperem que en un futur tots els qui volem treballar sobre, amb i per a la ciutat poguem trobar-nos sota un mateix paraigües.

   Gràcies pel comentari, Marc.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑