Barcelona Mapa_satelit_Montjuic_numerat

Published on enero 8th, 2014 | by isaparici

Montjuïc muntanya cultural

El 3 de gener es va constituir l’associació “Montjuïc, Muntanya dels Museus”, una iniciativa de Fira de Barcelona, La Caixa i el MNAC amb l’objectiu de “promoure un complex museístic a la muntanya de Montjuïc”. La Fira busca un argument per omplir els palaus de Victoria Eugènia i Alfons XIII, que podrien acollir la col.lecció del MNAC, que per la seva banda vol ampliar el seu discurs artístic i ensenyar més obres. Llegint atentament la nota de premsa de La Caixa aquí veiem que “la constitució d’aquesta associació permetrà iniciar la reordenació urbanística que el projecte preveu en l’espai al voltant de la Font Màgica de Montjuïc”. Ei, quina remodelació? Vaja, vaja… estem novament davant l’ús de la cultura com a coartada? Llistem alguns punts a reflexionar.

  • Montjuïc té altres museus i institucions culturals (Ciutat del teatre, Futur centre de Cultura de la Pau al Castell de Montjuïc, Fundació Miró). Caldria una política cultural conjunta i coordinada entre tots els actors. Una associació amb tres parts (dues de les quals -Fira i La Caixa- no són merament culturals) pot generar encara més dispersió.

Mapa_satelit_Montjuic_numerat

Institucions i equipaments culturals a Montjuïc

Museus
1. CaixaForum
2. Pavelló Mies Van der Rohe
3. Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
4. Museu d’Arqueologia
5. Museu d’Etnografia
6. Museuu Olímpic
7. Fundació Miró

Teatres
8. Barcelona Teatre Musical (BTM)
9. Mercat de les Flors10. Institut del Teatre
11. Teatre Lliure
12. Teatre Grec

Altres
13. Refugi 307
14. Castell de Montjuïc (Centre de cultura de la pau)
15. Jardí Botànic
16. Cementiri de Montjuïc
17. Fossar de la Pedrera
18. Anella olímpica (Palau Sant Jordi)

I encara podríem destacar llocs d’interès com la Font Màgica, la Font del Gat, el Mirador de l’Alcalde, els diversos jardins (Costa i Llobera, etc.) o les esculptures que trobem per tota la muntanya (a Carmen Amaya, etc.).
Només els 3 primers formen l’associació “Montjuïc, Muntanya de Museus”

  • L’associació s’integrarà en el projecte Parc Montjuïc que intentava difondre la muntanya com un “tot” cultural, esportiu i de lleure?
  • Fira de Barcelona necessita revaloritzar uns espais que ja no utilitza i que estan en un lloc central de la ciutat.
  • MNAC es troba en una paradoxa: no aconsegueix fer entrar a les sales els visitants que arriben fins dalt de la muntanya amb bus turístic. En realitat, molts busquen les vistes sobre la ciutat des del mirador, d’aquí que la cafeteria i la botiga del museu s’hagin col.locat a l’exterior del Palau Nacional. Baixar sales al nivell de la Font Màgica, que reb més turistes, farà crèixer el número de visitants del museu? La localització ajuda però tothom que va a l’espectacle musical té interés en l’art? Potser caldria treballar en paral.lel la identitat del projecte després de l’intent de canvi de nom.
  • La Font Màgica és un èxit entre els turistes: espectacle gratuït, vistós, per a tots els públics i nacionalitats, permet un moment de descans físic i mental després d’una jornada de compres o visites per la ciutat (fixeu-vos que tots els estrangers van bojos per seure a les escales!).

Esperem tenir aviat més notícies sobre els projectes per a aquesta part de la ciutat, la qual l’Ajuntament sembla voler potenciar com a focus turístic (recordem el Pla de reforma del Paral.lel, que ja havíem comentat aquí).

Tags: ,


About the AuthorBack to Top ↑