Barcelona 15_08_09_tres_xemeneies

Published on enero 16th, 2013 | by isaparici

2

Presentació del pla “Paral.lel: l’avinguda de les persones i les arts escèniques”

L’Ajuntament de Barcelona ha preparat un pla per a la revitalització del Paral.lel. És el fruit de 4 anys de treball entre entitats i administració, segons ha explicat durant la presentació Elvira Vázquez, presidenta de la Fundació El Molino. Alguns veïns han volgut prendre la paraula per dir-hi la seva al final de l’acte però no s’admetien intervencions. La xarxa ens permet dir-hi la nostra.

A cada bugada, un llençol

El títol del document proposat per Hàbitat Urbà és “El Paral.lel: l’avinguda de les persones, les arts escèniques i la gastronomia”, tal i com podeu veure al final del post. A l’anunci de l’acte, la gastronomia ja havia caigut i durant la presentació, la referència era ja només “l’avinguda de les persones”. Tot un indicatiu del paper de la cultura en tot plegat: tendent a zero.

Actuacions previstes…

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, després del “Déu vos guard” de salutació, va passar a explicar les actuacions del pla:

 • creació de quatre noves “places”: en realitat es tracta d’eixamplar les voreres de quatre cruïlles de manera que s’eliminin les illes peatonals en les trobades del Paral.lel amb l’Eixample. “Han de ser places on passin coses”. No es va especificar ni quines són aquestes coses (espectacles de carrer?) ni qui les ha de portar a terme. La imatge del projecte mostra una terrassa de bar.
 • il.luminació específica: reivindicació veïnal tradicional. De moment el carrer Aldana ja llueix en tot el seu esplendor. Esperem que recordin també carrers adjacents, com Comte Borrell.
 • senyalització especial d’itineraris: col.locació d’elements que marquin recorreguts a l’avinguda i “obrir finestres cap al Paral.lel a llocs com la Rambla amb el carrer Unió”. Curiós: el carrer Unió és dels que no conecta directament la Rambla amb el Paral.lel. Lapsus per “carrer Nou”?
 • ordenació singular de vetalladors: nou canvi d’imatge de les terrasses dels cafès.
 • nova pavimentació: unificació de voreres amb el panot Barcelona.
 • nou carril per a bicicletes: com els veïns comprovem, el Paral.lel és una de les vies amb més incidències. Ara les bicis circularan pel centre de la via. Ciclistes, agafeu mascaretes.
 • millora del col.lector de Vilà-Vilà.

On han quedat  les arts escèniques? I la gastronomia?

… i oblidades

No hi ha cap menció a:

 • el futur del teatre Arnau, edifici en mans municipals
 • l’esquistament del solar de l’antic Teatre Talia des de fa 25 anys
 • els jardins del Baluart que segueixen sense obrir habitualment al públic
 • l’estratègia de fer del parc de les Tres Xemeneies un centre de grafitti
 • qualsevol intent de promoció econòmica del sector cultural, que era una de les recomanacions del pla estratègic realitzat a la fase de diagnosi

Molta roba i poc sabó

A la vista d’aquestes dades assalten algunes preguntes:

 • Quatre anys per a proposar canviar voreres i vetlladors? Ha quedat alguna cosa a la cartera del Pla degut a la situació econòmica actual? “Hem de fer les coses que siguin possibles”, ha esmentat Trias.
 • Governança: Quan aconseguirem veure un pla de revitalització presentat per dos o més seccions de l’Ajuntament? La interdisciplinaritat hauria d’anar més enllà de la fase inicial de diagnosi. Gestió social i cultural poden treballar juntament amb l’urbanisme.
 • A què treu cap la frase final de Xavier Trias sobre la miopia de qui no veu la importància del Paral.lel com a connector amb el Port? Acabarà aquest pla de revitalització com una justificació més per al Blau@ictinea?

Document de l’Ajuntament (versió reduïda)

Dossier Pla Paral·lel from Ajuntament de Barcelona

 

Tags: , ,


About the Author2 Responses to Presentació del pla “Paral.lel: l’avinguda de les persones i les arts escèniques”

 1. Joaquim Rius says:

  Molt interessant l’anàlisi Isabel: el paper de la cultura (no del totxo, de la cultura) és tenden a zero. Crec que és un projecte que es van trobar heredat de l’antic equip i que no saben ben bé que fer-ne, no? Certament, el projecte antic era un cúmul de contradiccions i eleccions de parelles de ball equivocades (o coherents amb la seva versió de la ciutat creativa): van apostar per la SGAE per gestionar un edifici i la cosa com se sap no va acabar bé. Per contra van desallotjar les dues temptatives de crear un espai alternatiu a l’Arnau i al Molino… Em sembla doncs, que això del Paral.lel és una bona idea pero mal orientada i pitjor gestionada.

  • isaparici says:

   En efecte, Joaquim, em sembla que és un nou exemple de com la cultura és molt benvinguda a la fase d’anàlisi i diagosi però que, en arribar el moment d’operativitzar i determinar les actuacions a fer, queda relegada al no-res. L’urbanisme guanyarà sempre la partida: és concret, barat (en alguns casos) i sempre ofereix una imatge que enviar als diaris amb la nota de premsa. La gestió cultural ho té magre: multidisciplinar, intangible en ocasions i sense res “per vendre” ipso facto. El pla estratègic encarregat entre associacions del barri i Ajuntament té elements paradoxals (l’autor comentava a la presentació que el 22@ “com a cas d’èxit” li era un referent… no comments) però poc del què hi havia sembla que es materialitzarà.
   En breu analitzarem el Paral.lel cultural avui per demostrar la quantitat de punts que una bona gestió podria prendre en compte. Segueix atent al bloc, a veure què et sembla!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑